הנישואין שלכם תמו, החלטתם להתגרש, הגעתם למסקנה הראויה כי אתם רוצים להתגרש בהסכמה ואתם מבקשים לערוך הסכם גירושין הוגן, שיכלול את כל הסעיפים החשובים, כך שלא תאלצו להגיע לבית המשפט.
מה הם הסעיפים החשובים בהסכם גירושין? כיצד מנסחים הסכם גירושין הוגן? איך נמנעים מלהגיע לבית המשפט בעתיד? והאם ניתן לנסח הסכם גירושין שימנע כל מחלוקת עתידית? את התשובות לשאלות אלה, ניתן למצוא במדריך המשפטי שלפניכם הכולל 5 סעיפים קריטיים בהסכם גירושין.
-
איזון הרכוש המשותף
במהלך הנישואין או החיים המשותפים, בני הזוג צוברים יחדיו רכוש רב, אותו עליהם לאזן עם הגירושין. אזנו את הרכוש ביניכם באופן הוגן וצודק, כך שההסכם לא יקפח אף אחד מבני הזוג. שימו לב שהסכם גירושין מקפח, עלול להפסל על ידי בית המשפט, כבר בעת אישורו בערכאה השיפוטית.
אם ערכתם הסכם ממון מקדים, עליכם להסתמך על הסכם הממון שערכתם לצורך איזון הרכוש. אם צברתם רכוש נוסף שאין לו אזכור בהסכם הממון, חלקו אותו בהתאם לעקרונות של הסכם הממון אותו ערכתם.
-
חלוקת מזונות קטינים
סעיף חשוב ביותר בהסכם ממון הוא חלוקת נטל המזונות על הקטינים. קבעו בהסכם הממון את אופן התשלום, בהתאם לרצונכם. עו"ד נוי יוספזון בוסני מסבירה כי ניתן לקבוע העברת תשלום מזונות מהורה אחד להורה שני, תשלומים ישירים לגופים ומוסדות שונים, לפתוח חשבון משותף לצרכי הילדים, וכל דרך אחרת שתראו לנכון שתתאים לצרכים שלכם.
חשוב שדמי המזונות שתקבעו יכללו בתוכם את הסכומים שלהלן:
סכום המזונות שוטפים
הסכימו ביניכם על סכום התשלום עבור צרכי הילדים, וחלקו אותו ביניכם.
לצורך חלוקת הסכום באופן הוגן התחשבו בזמני השהות של הילדים עם כל אחד מכם ובפערי השכר ביניכם.
הוצאות מגורים (מדור)
הסכימו ביניכם על תשלום עבור הוצאות מגורים – תשלום שכירות, משכנתא, והוצאות מגורים כגון ארנונה, חשמל, מים, אינטרנט וכו'.
מקובל לחשב את סכום המדור בסך של 30% מהעלות עבור ילד אחד, 40% עבור שני ילדים ו-50 עבור שלושה ילדים או יותר.
תשלומים חד פעמיים
קחו בחשבון שבנוסף לתשלומים הקבועים עבור הילדים, ישנם תשלומים חד פעמיים נוספים, לרוב בענייני חינוך ורפואה חריגים שאינם ממומנים.
פרטו ככל הניתן מה הן ההוצאות החריגות, עליהן אתם מסכימים לשלם. בנוסף, קבעו מה הוא החלק היחסי של כל אחד מכם, בנטל התשלום עבור ההוצאות החריגות.
על מנת לחלק את הסכום באופן הוגן, מומלץ לקבוע את החלק היחסי בתשלום, בהתחשב בפערי ההכנסות שלכם.
-
חלוקת משמורת
הסדירו את זמני השהות בין הילדים לכל אחד מההורים באופן קבוע, וצרו להם שגרה יציבה ובטוחה.
זמני שהות יכולים להקבע במגוון אפשרויות המתאימות לכם, החל מהסידור הנפוץ של ימים קבועים בשבוע, דרך סידורים פחות נפוצים של מספר ימים ברצף, שבוע-שבוע, וכלה בסידור החדשני הקרוי "קינון" (נסטינג), לפיו הילדים נשארים בבית אחד, וההורים הם שמגיעים לגור בבית בהתאם לזמני השהות שסוכמו.
חשוב להבין שהתחייבות לזמני שהות, לצרכים אסטרטגיים בלבד כגון הפחתת דמי מזונות, ולאחר מכן הפרתם של זמני השהות, עלולה לעלות לכם לאחר מכן בתביעה שתוגש כנגדכם, ועשויה להוביל לביטול הסכם הגירושין, הגדלת דמי המזונות, חיוב בקנסות עבור הפרת ההסכם וכו; וזאת עוד בטרם נכנסים לנזקים האדירים לילדים שמצפים לבואו של הורה המפר את זמני השהות שלו עמם, ומתבדים.
-
הסכמה על הגירושין
הסכם גירושין שנכתב היטב חייב להכיל גם סעיף לפיו בני הזוג מסכימים על הגירושין ומתחייבים לאשר את הסכם הגירושין בערכאות השיפוטיות ולסדר את הגט.
חשוב להבין שללא אישור הסכם הגירושין בערכאות השיפוטיות, ההסכם חסר תוקף. בנוסף חשוב לדעת שהגירושין יהיו תקפים רק לאחר סידור הגט. על כן חשוב לקבוע את אישור ההסכם ואת סידור הגט בהקדם, ולהמנע ממצבים לא נעימים בהם להסכם אין תוקף, או שאחד הצדדים מסרב להתגרש בפועל.
מומלץ גם לקבוע בסעיף זה את ההסכמה של בני הזוג בנוגע לתשלומים המתחייבים מן הדין הדתי, ולעגן בו את תשלומי מזונות האישה והכתובה, או ויתור על תשלומים אלו.
-
מנגנון גישור
הסכם גירושין צופה פני עתיד, יקטין את המחלוקות העתידיות ביניכם ויצמצם את הסיכוי לכך שהן תפרוצנה. יחד עם זאת, העתיד לוט בערפל והמציאות עולה על כל דמיון, ותמיד תתכנה מחלוקות שכלל לא העלתם בדעתכם.
כך למשל, על אף שהגדרתם היטב על אילו הוצאות חד פעמיות אתם מסכימים לשלם, יתכן ובעתיד תצוץ הוצאה חדשה שלא תסכימו עליה. קבעו כיצד ליישב את המחלוקת ביניכם, באמצעות איש מקצוע מתאים, באמצעות פנייה לגישור או בכל דרך אחרת שתמנע מכם להגיע לבית המשפט.
הסכם גירושין צופה פני עתיד
בשורה התחתונה, הסכם גירושין שנערך היטב הוא הסכם גירושין צופה פני עתיד.
הסכם כזה יכלול קודם כל את כל הנושאים הנלווים לגירושין שהם איזון הרכוש, מזונות ומשמורת על הילדים. בהמשך, על ההסכם לכלול סעיפים הנוגעים לאישורו ולסידור הגט, שיתנו תוקף להסכם ויסיימו את הליך הגירושין.
לבסוף על ההסכם לכלול מנגנון יישוב מחלוקות, כך שגם במקרים עתידיים בהם ההסכם לא יתן מענה, תוכלו לנסות ליישב את המחלוקת, מבלי להגיע לפתחו של בית המשפט.