ככל שחולף הזמן כך זוגות רבים יותר מוצאים עצמם מתגרשים. למרות חלוף הזמן, ישנם מיתוסים עיקשים שמסרבים להתנדף מהעולם. לפניכם 5 מיתוסים על גירושין שחשוב לנפץ.
האם בני זוג שנישאו בחו"ל חייבים להתגרש ברבנות? באיזו ערכאה כדאי להתגרש? האם אישה שבגדה תאבד זכויות על הדירה? האם הליך הגירושין חייב להיות יקר וארוך? והאם הגירושין באמת יפגעו בטובת הילדים שלכם?
-
זוג שלא נישא ברבנות לא יתגרש ברבנות – לא נכון
גירושין בין בני זוג יהודים בישראל, נתונים לסמכות הבלעדית של בית הדין הרבני. ידוע לכל כי בני זוג יהודים שנישאו ברבנות נדרשים להתגרש בבית הדין הרבני. אך מעטים יודעים שגם בני זוג יהודים שלא נישאו ברבנות ובחרו להנשא בחו"ל בנישואין אזרחיים, מחוייבים להתגרש בבית הדין הרבני כדת וכדין, לסדר את הגט ולערוך טקס גירושין דתי.
כאשר אחד מבני הזוג אינו יהודי, על בני הזוג להתיר את נישואיהם בבית המשפט לענייני משפחה. בית המשפט יעביר את הבקשה לבית הדין הרבני, שישלול את סמכותו, ורק אם בית הדין הרבני יקבע כי לא נדרש גט, בית המשפט לענייני משפחה יהיה רשאי להתיר את הנישואין בין בני הזוג המעורבים או חסרי הדת.
-
כדאי לגבר להתגרש בבית הדין הרבני – לא נכון
המיתוס לפיו לגבר כדאי להתגרש בבית הדין הרבני ולאישה כדאי להתגרש בבית המשפט לענייני משפחה הוא אחד מהמיתוסים הבולטים ביותר, שמסרבים להתנפץ עד לעצם היום הזה.
אכן ישנם הבדלים בין גברים לנשים בבית הדין הרבני, ויכולה להיות לכך השפעה מכרעת על ההליך, אך אין זה נכון שבית הדין הרבני בהכרח יטיב עם גברים ובית המשפט יטיב עם נשים, ולעיתים ההפך יהיה הנכון.
בחירת הערכאה המשפטית בה יתנהל הליך הגירושין היא מורכבת מאוד, והיא תלויה בנסיבות רבות, ביניהן הגורמים לפירוק הנישואין, התנהלות במהלך חיי הנישואין, רישום הבעלות על הרכוש ועוד.
-
אישה שבגדה תאבד זכויות ברכוש – לא נכון
מדובר במיתוס המבוסס על חצאי עובדות, מה שגורם לו להשמע אמיתי, אך מדובר בטעות. אישה שבגדה עשויה לאבד זכויות שונות בבית הדין הרבני. כך אישה שהוכח כי היא בגדה תאבד את זכותה למזונות אישה, ואת זכותה לכתובה.
יחד עם זאת, בית המשפט העליון פסק פעם אחר פעם, שלבגידה אין השלכות על חלוקת הרכוש בין בני הזוג, גם לא בבית הדין הרבני. בית המשפט העליון אף הפך פסק דין של בית הדין הרבני הגדול לערעורים שקבע חלוקה לא שוויונית של הרכוש בשל בגידה של האישה, והבהיר שוב, כי בגידה לא תשפיע על חלוקת הרכוש בין בני הזוג.
-
הגירושין יפגעו בילדים – לא בהכרח
אין ספק שחיי נישואין טובים, עדיפים לילדים על גירושין, אך כאשר לא ניתן עוד לתקן את הנישואין, וחיי הנישואין מלאים במאבקים בין ההורים, המשך חיי הנישואין יגרמו נזק רב יותר לילדים, מאשר גירושין קצרים בהסכמה.
אם הגעתם למסקנה כי הדרך היחידה לשים סוף למאבקים ביניכם, היא באמצעות הפרדת כוחות ופרידה, עשו זאת ללא חשש לפגוע בילדים, עשו זאת למען הילדים שלכם. כיום אין כל ספק שמה שפוגע בילדים זה המאבקים שמתנהלים בין ההורים, בין אם מדובר בהורים נשואים, או הורים בהליכי גירושין.
על כן, על מנת לשמור על טובת הילדים שלכם, אל תמנעו מגירושין, אלא המנעו ממלחמות ונהלו הליך גירושין בהסכמה. זוגות רבים שהתגרשו בהסכמה מעידים על כך שהגירושין דווקא הועילו בסוף התהליך לטובת הילדים שלהם, כי חיי נישואין אומללים מזיקים הרבה יותר לילדים, מאשר חיי גירושין מאושרים.
-
גירושין הם הליך יקר וארוך – לא בהכרח
גירושין עשויים להיות הליך יקר מאוד וארוך מאוד, אך לא מדובר בגזירת גורל. בניגוד להליך גירושין בערכאות המשפטיות שהוא אכן יקר מאוד ואורכו הממוצע כשנתיים, הליך גירושין בהסכמה אורך בממוצע כשלושה-ארבעה חודשים, ועלותו יכולה להסתכם באלפי שקלים בלבד.
גירושין בהסכמה הם דרך המלך – נכון בהחלט
בשורה התחתונה, בניגוד לכל המיתוסים על גירושין שיש לנפץ, הקלישאה לפיה גירושין בהסכמה הם דרך המלך, היא נכונה. גירושין בהסכמה יחסכו לכם מלחמות מיותרות ומאבקים ממושכים בערכאות השיפוטיות, ישמרו על טובת הילדים שלכם, ויחסכו לכם גם כסף רב.
* אליאב ביטון עורך דין סייע בעריכת התוכן ובהבאתו לפרסום, תודת המחברים נתונה לו.