ביהדות של ימינו, שני בני הזוג צריכים להסכים לגירושין, על מנת להתגרש בגט כשר. כאשר אין הסכמה של שני בני הזוג, בית הדין הרבני מברר את העילה בגינה מבקש בן הזוג להתגרש, ואם הטענה תמצא מוצדקת, בית הדין ימליץ, יחייב או יכפה על בן הזוג שמסרב להתגרש, את הגירושין.
טענת מיאוס משמשת עילת גירושין נפוצה ביותר, לגבר או אישה שמאסו בבן הזוג, ומבקשים להתגרש. אך האם מדובר בעילת גירושין מחייבת? והאם אישה שטוענת שהגבר מאוס עליה, תאבד את זכויותיה הכלכליות? לפניכם, כל מה שחשוב שתדעו על עילת הגירושין של בני זוג שמאסו בבן זוגם.
מהי טענת מאיס עליי?
טענת מאיס עליי היא טענה המשמשת בהליכי גירושין בן זוג שמבקש להתגרש וטוען כי נמאס לו מלחיות יחד עם בן זוגו, ולכן הוא מבקש להתגרש.
כאשר גבר טוען שאשתו מורדת, האישה יכולה לטעון להגנתה טענת מאיס עליי. האישה יכולה לטעון שהיא אינה מורדת בבעלה, והיא לא מסרבת לקיים עמו יחסי אישות כדי לצער אותו, אלא הוא מאוס עליה בשל נסיבה המצדיקה זאת, והיא רוצה להתגרש ממנו.
מהי אישה מורדת על בעלה?
אישה מורדת על בעלה, מסביר עו"ד המומלץ אליאב ביטון – היא אישה שעוזבת את הבית או ממשיכה להתגורר בבית אך מסרבת לקיים יחסי אישות עם בעלה.
כאשר אישה מוגדרת כמורדת, מדובר בעילת גירושין המחייבת אותה בגירושין, ושוללת את זכויותיה הכלכליות של אישה למזונות אישה וכתובה. כאשר גבר מוגדר כמורד, ניתן לחייב אותו בגירושין, תשלום מזונות אישה ותשלום כתובה.
האם טענת מיאוס מהווה עילת גירושין?
טענת מאיס עליי היא אחת מעילות הגירושין בהלכה היהודית. על מנת לבסס את טענת המיאוס, אין זה מספיק שהאישה תטען כי היא אינה מעוניינת יותר בבעלה, אלא עליה לספק אמתלה מבוררת.
טענת מאיס עליי באמתלה מבוררת, היא כאשר יש לאישה סיבה מוצדקת לכך שהיא מאסה בבעלה. כך למשל במקרים בהם הבעל מתנהג לאשתו באלימות, משפיל אותה, מתנהג כלפיה בגסות, בוגד בה וכו'.
האם כופים גט על בן הזוג שנטען כנגדו טענת מיאוס?
יש מחלוקת פוסקים האם לכפות גירושין כאשר בן זוג טוען טענת מאיס עליי. מצד אחד טוענים חלק מהפוסקים כסברת הרמב"ם "שלא תהינה בנות ישראל כשבויות", כלומר שיש לחייב את הבעל בגירושין, כשהאישה מאסה בו, על מנת שלא תהיה כשבויה שלו. מנגד יש שפוסקים כסברת הרמב"ן והראשונים, שאם יכפו על הבעל גירושין בטענת מאיס עליי, יהיה זה גט מעושה שלא כדין.
כיום, לא נוהגים לכפות גט בשל טענת מאיס עליי, אך כן ניתן לחייב בגירושין, אם נטענת טענת מאיס עליי באמתלה מבוררת שתמצא מוצדקת בפני בית הדין הרבני, ולא יהיה בה חשש שזה משום שהאישה מצאה גבר אחר. מנגד, אם טענת המיאוס לא נמצאת מוצדקת בפני בית הדין הרבני, בית הדין לא יחייב את בן הזוג בגירושין.
ההבדל בין חיוב גירושין לכפיית גירושין, מתבטא בסנקציות שניתן להפעיל כנגד מי שמסרב להתגרש. בעוד בחיוב גירושין, הסנקציות יהיו חמורות ביותר, ויכללו אף מאסר לסרבן הגט, בחיוב גירושין, הסנקציות הן קלות יותר.
האם אישה שטענה מאיס עליי תזכה לכתובה ומזונות אישה?
אם בית הדין, קיבל את טענות האישה וקבע שיש לחייב את הבעל בגירושין בטענת מאיס עליי באמתלה מבוררת, לא ישללו זכויותיה הכלכליות בגין היותה מורדת, והאישה שטוענת מאיס עליי עשויה להיות זכאית למזונות אישה וכתובה, בהתאם לנסיבות.
מנגד אם תביעתה לגירושין נדחת, בית הדין לא מקבל את האמתלה של האישה לטענת מאיס עליי, ונקבע שאין עילה לגירושין, האישה עשויה להפסיד את זכותה לכתובה ומזונות אישה.
האם גבר שטען מאוסה עליי יחוייב בכתובה ומזונות אישה?
אם תביעת גבר לגירושין בעילת מאוסה עליי מתקבלת ונקבע שהעילה מוצדקת, בית הדין עשוי לפטור אותו מתשלום מזונות אישה עד לגירושין. יחד עם זאת, אין בכך בהכרח להעיד על חיובו בכתובת האישה, ובית הדין עשוי לפסוק שהוא יחוייב בתשלום כתובה, בהתאם לנסיבות, וכל עוד אין עילה אחרת השוללת את כתובתה של האישה.
גירושין מסיבה מוצדקת
בשורה התחתונה, בית הדין יחייב גירושין מחמת טענת מיאוס, רק אם יש נסיבה המצדיקה בעיני בית הדין הרבני את הגירושין, למשל במקרים של אלימות, התנהגות גסת רוח וכדומה. בהתאם לנסיבות, האישה המבקשת להתגרש מחמת מיאוס, אף לא תפסיד את זכותה למזונות אישה וכתובה.