FreeLawAdvices_MainPic שוקלים להתגרש
FreeLawAdvices_MainPic שוקלים להתגרש
פנייה לייעוץ אישי




    התנאים להפחתת מזונות לאחר גירושין (מדריך משפטי)

    התגרשתם, חילקתם את הרכוש, הסדרתם את המשמורת ואת המזונות, ושילמתם אותם כסדרם. אך חלפו השנים, הנסיבות השתנו, ואתם כורעים תחת נטל המזונות, ומבקשים להפחית את דמי המזונות שנקבעו בגירושין.

    אין זו משימה פשוטה להפחית את דמי המזונות לאחר הגירושין. פסק דין, או הסכם מזונות שקיבל תוקף של פסק דין, ישונה באישור בית המשפט, רק במקרים חריגים של שינוי נסיבות מהותי ומשמעותי. לכן, חשוב לנו שתדעו מה הם התנאים להפחתת המזונות לאחר הגירושין.

    התנאים להפחתת מזונות לאחר גירושין (מדריך משפטי)

    תוכן עניינים

    האם ניתן להפחית את גובה המזונות לאחר גירושין?

    עיקרון סופיות הדיון הוא עיקרון מרכזי בשיטת המשפט, ומטרתו שדיונים משפטיים לא ימשכו עד אין קץ. כך שכל אחד מהצדדים להליך, יוכל לדעת בבטחה שפסק הדין שבידו הוא סופי, ולא יחיה בחוסר ודאות.

    יחד עם זאת, כאשר מדובר במזונות ילדים, עולה גם עקרון טובת הילד, שהוא עקרון על בדיני המשפחה בישראל.

    לפיכך, גובה דמי המזונות אינו חקוק בסלע, וניתן להפחיתו לאחר הגירושין, גם לאחר שבית המשפט נתן פסק דין מזונות, ואפילו כאשר בני הזוג, ערכו הסכם מזונות, ואישרו את ההסכם בבית המשפט.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      כיצד ניתן להפחית מזונות לאחר הגירושין?

      על מנת להפחית את גובה המזונות לאחר גירושין, יש להגיש בקשה להפחתת דמי המזונות. בקשה זו לא תתקבל בקלות, ויש להוכיח שינוי נסיבות מהותי ומשמעותי, שלא ניתן היה לצפות אותו בטרם לפסק הדין בעניין המזונות.

      יש לקחת בחשבון שהסכם גירושין, שאושר וקיבל תוקף של פסק דין, יותר קשה לשנות, שכן הסכם הגירושין הוא מארג אחד של הסכמות, שכולל לעיתים ויתורים בנושאים שונים ואחרים, למשל בנושא חלוקת הרכוש.

      שינוי נסיבות משמעותי במצב הכלכלי

      כאשר מוכח כי התרחש שינוי נסיבות משמעותי במצבו הכלכלי של ההורה שמשלם מזונות, בית המשפט ישקול את הפחתת דמי המזונות בהתאם לנסיבות.

      לא כל שינוי נסיבות יצדיק את הפחתת דמי המזונות לאחר הגירושין, אלא השינוי חייב להיות משמעותי, ויש להוכיח שלא ניתן היה לצפות אותו מראש, במועד מתן פסק הדין.

      האם ירידה בשכר היא נסיבה המצדיקה הפחתת מזונות לאחר גירושין?

      לא כל ירידה בשכר תהווה נסיבה המצדיקה הפחתת מזונות לאחר הגירושין, ובמרבית המקרים ירידה בשכר לא תצדיק את הפחתת דמי המזונות.

      כאשר בני זוג חותמים על הסכם גירושין, או כאשר בית המשפט קובע את גובה דמי המזונות, נלקח בחשבון שבמרוצת השנים תהינה תנודות בשכר של כל אחד מבני הזוג.

      לפיכך, נדרש להוכיח ירידה משמעותית וקבועה בשכר, שלא הייתה צפויה בטרם לגירושין, למשל עקב תאונה, אובדן כושר השתכרות וכיוצ"ב, על מנת לבקש להפחית את דמי המזונות.

      האם פיטורין הם נסיבה המצדיקה הפחתת מזונות לאחר גירושין?

      גם פיטורין לא בהכרח יצדיקו הפחתת תשלום דמי המזונות. פיטורין הם עניין צפוי שבשגרה שעלול לקרות מעת לעת, ולרוב מדובר בעניין זמני. לרוב, מי שפוטר שב לאחר זמן מה למעגל העבודה, ואף יתכן ששכרו צפוי לעלות עם מציאת עבודה חדשה.

      רק אם ניתן להוכיח קושי אובייקטיבי לשוב למעגל העבודה, שהוא מתמשך וקבוע, יתכן ובית המשפט יראה בכך נסיבה המצדיקה הפחתת מזונות שנקבעו בפסק דין.

      שינוי נסיבות מהותי במצב הבריאותי

      פגיעה קבועה במצב הבריאותי שלא הייתה ידועה בטרם לגירושין, והיא משפיעה באופן משמעותי על השכר, למשל כשמדובר בפגיעה חמורה בעקבות תאונה, עשויה להצדיק הפחתה של דמי המזונות. יחד עם זאת, אם השינוי במצב הבריאותי גם מפחית בפועל את זמני השהות של ההורה עם הילדים, יתכן וגובה דמי המזונות ישאר כשהיה.

      שינוי נסיבות מהותי בחלוקת זמני השהות

      לא כל שינוי בחלוקת זמני השהות יחשב כשינוי מהותי. כך למשל אם בני הזוג התגרשו עם תינוק וזמני השהות הורחבו עם הזמן, סביר להניח שמדובר בשינוי נסיבות שהיה צפוי במועד מתן פסק הדין, ודמי המזונות שנקבעו, שקללו עובדה זו בחשבון.

      לעומת זאת, כאשר זמני השהות השתנו באופן מהותי, שינוי שלא ניתן היה לצפות כאשר ניתן פסק הדין, בית המשפט עשוי לקבוע הפחתת דמי המזונות.

      סרבנות קשר של ילד עם הורה

      במקרים בהם ילד מסרב לקיים כל קשר עם הורה, ניתן לבקש להפחית דמי מזונות ילדים. לאור כך שהפחתת דמי המזונות עשויה לפגוע בעקרון טובת הילד, מדובר בסנקציה שהיא מוצא אחרון.

      הפחתת דמי המזונות לא תתאפשר, אלא רק לאחר שמוצו כל הגורמים הטיפוליים, ורק במקרים חריגים שבית המשפט יקבע שיש מקום להפחית או לבטל את דמי המזונות, מבלי שצרכי הילד הבסיסיים יפגעו.

      שינוי נסיבות משמעותי, מהותי ולא צפוי

      בשורה התחתונה, דמי מזונות שנקבעו בעבר, עשויים להשתנות עם הזמן והנסיבות שמשתנות. אך לא בכל מקרה של שינוי נסיבות יופחתו דמי המזונות, אלא רק במקרה של שינוי נסיבות מהותי ומשמעותי, שלא היה צפוי במועד קביעת דמי המזונות.

      * באדיבות עו"ד אליאב ביטון הובא תוכן לזה לעריכתו הסופית ולפרסומו, תודת המחברים נתונה לו.

      * יש לכם הצעות לעדכון/תיקון התוכן? אנא כתבו לנו כאן

      *אנחנו עושים מאמץ שהתוכן המקצועי המופיע באתר גט ומשפט יהיה מדויק, עדכני ויעיל. יחד עם זאת, האמור אינו תחליף לייעוץ פרטי עם עורך דין ואין להסתמך על המידע מבלי להתייעץ עם איש מקצוע.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-2315790 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף
        הצעה לשינוי/תיקון תוכן באתר

        מצאתם טעות, שגיאה, אי דיוקים בתוכן?

        חסר לכם מידע נוסף שנכון לדעתכם להוסיף?

          קבלו מראש את תודתנו והערכתנו הכנה!