FreeLawAdvices_MainPic שוקלים להתגרש
FreeLawAdvices_MainPic שוקלים להתגרש
פנייה לייעוץ אישי



    התמודדות עם ניכור הורי לאחר הגירושין (מדריך משפטי)

    ניכור הורי הוא תופעה חמורה שפוגעת בראש ובראשונה בטובת הילדים ובהתפתחותם הרגשית. ההתמודדות עם ניכור הורי לאחר הגירושין, אינה פשוטה והיא דורשת כוחות נפש גדולים ומשאבים רבים.

    במדריך משפטי מקצועי זה שנכתב במיוחד עבורכם, נעבור שלב אחר שלב, על דרכי ההתמודדות עם ניכור הורי לאחר הגירושין, החל מזיהוי התופעה, דרך הטיפול בה וכלה בסנקציות שניתן להטיל על הורה מנכר.

    התמודדות עם ניכור הורי לאחר הגירושין (מדריך משפטי)

    תוכן עניינים

    השלב הראשון: זיהוי תופעת הניכור ההורי

    השלב הראשון בהתמודדות עם תופעות הוא זיהוי והבנת התופעה. ככל שנזהה מוקדם יותר את התופעה, כך נוכל להתמודד איתה באופן טוב יותר.

    ניכור הורי מתחיל בהתנהגות של הורה אחד כנגד ההורה השני, לנגד עיני הילדים:

    זו יכולה להיות הסתה ברורה, מודעת ומכוונת כנגד ההורה השני, כגון אלימות מילולית כלפי ההורה השני, האשמת ההורה השני בפירוק הנישואין וכו'.

    זה יכול להיות עירוב הילד בסכסוך המשפטי, כגון אמירות כנגד ההורה השני על כך שאינו משלם מזונות או שהוא לוקח את כל הכסף ולכן אין כסף לדבר מה שהילד ביקש.

    וזו יכולה להיות הסתה לא מודעת, כשהורה אחד מעביר ביקורת, לכאורה תמימה, על ההורה השני, כגון תלונות בפני הילד על כך שההורה השני מאחר לזמני השהות.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      עו"ד קדמי מסביר כי הילד סופג את ההסתה של ההורה כנגד ההורה השני, מזדהה איתו ומאמץ הצד שלו, בעוד מההורה השני הוא נמנע ואף מנתק עמו קשר.

      הסימנים העיקריים לזיהוי תופעת הניכור ההורי אצל ילדים:

      • הילד מתרחק ממכם ללא כל סיבה מוצדקת – הילד לא יודע להסביר מדוע הוא לא רוצה להיות איתכם בקשר. על אף שבעבר הייתם בקשר קרוב, הוא מתקשה לזכור את הזמנים הטובים שהיו לכם. במקביל הוא גם לא מצליח להסביר את הסיבה לניתוק הקשר, או שהוא מספק סיבות תמוהות, כמו למשל ילד שלא רוצה להיות בקשר עם הורה כי "הוא לא נותן לי לצפות בטלוויזיה".
      • הילד חוזר על אמירות מפי ההורה השני – למשל ילד המאשים את אמו בכך שהיא "גומרת לאבא את הכסף", לרוב מדברר מפיו את האמירות ששמע בבית האב.
      • הילד מסרב לראות אתכם – במקרים קיצוניים הילד מסרב להגיע לזמני השהות עמכם, או שהוא מגיע ומערער על סמכותכם ההורית באופן קיצוני, שלא תואם את גילו ואת התנהגותו בדרך כלל.

      השלב השני: דרכי טיפול והתמודדות עם ניכור הורי לאחר הגירושין

      לאחר שזיהיתם את התופעה, יש לפנות במהרה לטיפול בשורש הבעיה. אם הילד או ההורה השני מסרבים לטיפול, ניתן לפנות לבית המשפט בתביעה לחידוש קשר ובקשה לחייב את הילד או ההורה השני בטיפול.

      טיפול הוא דרך ההתמודדות הטובה ביותר עם ניכור הורי, וככל שמקדימים בטיפול, כך עולה הסיכוי לעקור את התופעה מהשורש, ולחדש את הקשר לפני שנגרם נזק בלתי הפיך.

      טיפול יכול להיות באמצעות טיפול רגשי לילד, טיפול משפחתי, טיפול זוגי להורים לאחר הגירושין, טיפול של מומחה בניכור הורי, הדרכה הורית להורה המנכר, הדרכה הורית להורה המנוכר שתעזור לו להבין כיצד להתמודד עם התופעה, וחידוש קשר באמצעות מרכז קשר.

      השלב השלישי: סנקציות משפטיות כנגד ההורה המנכר

      אם חידוש הקשר באופן טיפולי לא צולח, ניתן לפנות לבית המשפט גם בבקשה להטיל סנקציות משפטיות כנגד ההורה המנכר. סנקציות משפטיות יוטלו רק לאחר שמוצו כל דרכי הטיפול, ולאחר שההורה השני הוזהר מהמשך התנהגותו המסיתה.

      קנסות על הפרת זמני שהות

      לבית המשפט סמכות להטיל קנס על הורה המפר את זמני השהות שנקבעו בהסכם או בהחלטה שיפוטית, אם מדובר בהפרה חוזרת ונשנית, ולאחר שניתנה אזהרה להורה המפר. יש לקחת בחשבון שקנסות לרוב יהיו הדדיים, כך שאם אתם מפרים גם כן את זמני השהות, הסנקציה תפעל גם כנגדכם.

      לבית המשפט סמכות להטיל קנס על הורה המפר את זמני השהות שנקבעו בהסכם

      הפחתת דמי המזונות

      במקרים חריגים, בית המשפט עשוי להפחית את דמי המזונות שמשלם הורה מנוכר. המזונות יופחתו אם סרבנות הקשר של הילד נובעת מההסתה של ההורה המנכר, ובכפוף לכך שהפחתת דמי המזונות לא תפגע בצרכיו הבסיסיים של הילד.

      הפחתת זמני שהות עם ההורה המנכר

      במקרים חריגים ביותר, לבית המשפט סמכות להפחית את זמני השהות של ההורה המנכר, על מנת למנוע את ההסתה המתמשכת כנגד ההורה השני. מדובר בפתרון שמהווה מוצא אחרון, שכן הרחקת הילד מההורה אליו הוא קשור, עשויה לפגוע בטובת הילד, וגם בקשר של הילד עם ההורה המנוכר.

      השלב הרביעי: תביעת נזיקין כנגד ההורה המנכר

      אם מוצו כל הדרכים הטיפוליות, וגם הסנקציות המשפטיות לא עזרו לחדש את הקשר, ניתן לפנות לבית המשפט בתביעה נזיקית, על הנזקים שנגרמו להורה המנוכר בעקבות הניכור ההורי. לאורך השנים, בתי המשפט פסקו בתביעות ניכור הורי, פיצויים בסך של עשרות אלפי שקלים להורה המנוכר.

      טיפול ראוי בניכור הורי

      בשורה התחתונה, ניכור הורי הוא תופעה חמורה שיש להקדים להתמודד איתה, מבלי להתמהמה. השלב הראשון של ההתמודדות הוא זיהוי התופעה, לאחר מכן יש לפנות לחידוש קשר באמצעות טיפול מתאים. רק אם הטיפול לא צולח, ניתן יהיה לבקש להטיל סנקציות על ההורה המנכר, ואף לתבוע אותו בנזיקין, על הנזקים שנגרמו להורה המנוכר.

      *אנחנו עושים מאמץ שהתוכן המקצועי המופיע באתר FreeLawAdvices יהיה מדויק, עדכני ויעיל. יחד עם זאת, האמור אינו תחליף לייעוץ פרטי עם עורך דין ואין להסתמך על המידע מבלי להתייעץ עם איש מקצוע.

      * יש לכם הצעות לעדכון/תיקון התוכן? אנא כתבו לנו כאן

      לייעוץ ראשוני חייג 077-2315790 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף
        הצעה לשינוי/תיקון תוכן באתר

        מצאתם טעות, שגיאה, אי דיוקים בתוכן?

        חסר לכם מידע נוסף שנכון לדעתכם להוסיף?

          קבלו מראש את תודתנו והערכתנו הכנה!