FreeLawAdvices_MainPic שוקלים להתגרש
FreeLawAdvices_MainPic שוקלים להתגרש
פנייה לייעוץ אישי



    התמודדות עם השמצות והוצאת דיבה בגירושין (מדריך משפטי)

    גירושין עשויים להיות רווי יצרים, לכלול מאבקים קשים, ולהוציא מאדם אמירות פוגעניות כלפי בן זוגו לשעבר. כשאמירות משמיצות ומבזות אלה מפורסמות ברבים, הן עשויות לעלות גם לכדי הוצאת דיבה בגירושין.  

    מהי הוצאת דיבה בגירושין? האם ניתן להגיש תביעת לשון הרע בגין דברים שנאמו בהליך הגירושין? ומה אסור לעשות כשמשמיצים אותך בזמן הליך הגירושין? מדריך משפטי להתמודדות נכונה עם השמצות והוצאת דיבה בגירושין.

    התמודדות עם השמצות והוצאת דיבה בגירושין (מדריך משפטי)

    תוכן עניינים

    מהי הוצאת דיבה בגירושין?

    הוצאת דיבה או פרסום לשון הרע בגירושין, היא פרסום של אמירה שקרית או אמירה משמיצה שפרסומה עלול להשפיל אדם, לבוז לו, ללעוג לו, לעשותו מטרה לשנאה, לפגוע במשרתו, בעסקו, במשלח ידו, במקצועו, או לבזותו בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, גילו, מינו, נטייתו המינית, או מוגבלותו.

    האם אמירות משמיצות בהליך המשפטי מהוות הוצאת דיבה?

    במטרה להגן על קיום תקין של ההליך המשפטי בגירושין, אמירות, כתבי טענות ופרסומים שונים שנאמרו במסגרת ההליך המשפטי, לרוב בכתבי הטענות, בדיונים ובמשא ומתן המתנהל בין הצדדים, חוסים תחת הגנה משפטית, ואינם מהווים הוצאת דיבה או השמצה.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      הדרך להתמודד עם השמצות והוצאת דיבה בגירושין במהלך ההליך המשפטי היא באמצעות בקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט, או הגשת תלונה לוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין. בקשות אלה יתקבלו רק במקרים חמורים, שמצדיקים התערבות משפטית.

      פיצוי בגין הוצאת דיבה בגירושין

      אדם שהוציאו דיבתו רשאי להגיש תביעת פיצויים בגין לשון הרע. התביעה תוגש במקרים בהם פורסמה אמירה שקרית או אמירה משמיצה, לאדם אחד לפחות. האמירה אינה חייבת להיות מפורסמת לכלל הציבור הרחב, וגם פרסום האמירה לאדם אחד נוסף, שאינו הנפגע, יכול להיות עילה לתביעת לשון הרע.

      ניתן לקבל פיצוי בגין הוצאת דיבה בגירושין, גם ללא שהוכח כל נזק, עד לסך של 50,000 ₪, ואם הוכחה כוונה לפגוע, עד לסך של 100,000 ₪. אם הוכח נזק, למשל פגיעה עסקית שנגרמה בשל פרסום האמירה המשמיצה, הפיצוי שיפסק יכול להגיע גם לסכומים גבוהים בהרבה.

      תלונה פלילית בגין הוצאת דיבה בגירושין

      דרך התמודדות נוספת עם השמצות בגירושין היא באמצעות תלונה פלילית בגין הוצאת דיבה בגירושין. חוק איסור לשון הרע קובע כי מי שפרסם לשון הרע, בכוונה על מנת לפגוע, לשני אנשים או יותר, זולת הנפגע, דינו מאסר עד שנה אחת.

      האם ניתן לחייב את הגרוש להתנצל על השמצות בגירושין?

      בית המשפט לא יכול לכפות על אדם להתנצל, אך הוא יכול לשקול הפחתת הפיצוי הכספי או הדין העונשי על אדם שהתנצל על הפרסום, ניסה לעצור את הפצתו, תיקן או הכחיש את הפרסום באותו המקום, הדרך והמידה בה פרסם אותו.

      כיצד ניתן להתגונן מתביעת הוצאת דיבה בגירושין?

      הגנת אמת דיברתי

      על מנת להתגונן מתביעת הוצאת דיבה בגירושין, בהליך הפלילי או האזרחי, ניתן לטעון כי היה אמת בפרסום, ושהיה בו עניין ציבורי.

      כך למשל, גבר המפרסם ברבים את דבר בגידתה של אשתו, גם אם יוכח כי פרסומו היה אמת, והאישה אכן בגדה, לא ניתן לטעון טענת אמת בפרסום, שכן אין בכך עניין לציבור. לעומת זאת במקרה בו הגבר שולח הודעה לאשה של האדם עמו אשתו בגדה, הגבר יוכל לטעון שהיה אמת בפרסום והיה עניין לפרסם את ההודעה לאשה הנבגדת.

      הגנת תום לב

      על מנת להתגונן מתביעת הוצאת דיבה בגירושין, בהליך הפלילי או האזרחי, ניתן לטעון כי הפרסום נעשה בתום לב, בנסיבות המנויות בחוק איסור לשון הרע. למשל, כאשר לאדם הייתה חובה חוקית, מוסרית או חברתית לפרסם את אמירתו, כאשר אדם מבקש להגן על עניין כשר שלו, כאשר אדם מבקש לגנות או להכחיש לשון הרע שפורסמה קודם לכן וכו'.

      מה אסור לעשות כשמשמיצים אותך בגירושין?

      כבני אדם אנו נוטים לפעול לפי הרגש שלנו, וכשאנו נפגעים, אנחנו ממהרים לפגוע בחזרה. אם הוציאו דיבתכם, אסור לכם לפרסם השמצות בחזרה. על אף האינסטינקט הטבעי, אמירה משמיצה כנגד הצד השני, לא תנקה אתכם מדברי הדיבה שהופצו כנגדכם, ותעמיד אתכם בפני הסיכון לתביעה פלילית או אזרחית בגין לשון הרע.

      שמירה על השם הטוב גם בגירושין

      בשורה התחתונה, לכולנו הזכות להגן על שמנו הטוב, גם בהליך גירושין קשה ורווי מאבקים. אם נפגעתם מהשמצות והוצאת דיבה בגירושין, אל תעברו את זה לבד. הימנעו ככל הניתן מלהשמיץ את בן הזוג בחזרה, ופעלו באמצעים החוקיים העומדים בפניכם, באמצעות תביעת פיצויים, העמדה לדין פלילי, או בקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט.

      *אנחנו עושים מאמץ שהתוכן המקצועי המופיע באתר FreeLawAdvices יהיה מדויק, עדכני ויעיל. יחד עם זאת, האמור אינו תחליף לייעוץ פרטי עם עורך דין ואין להסתמך על המידע מבלי להתייעץ עם איש מקצוע.

      * יש לכם הצעות לעדכון/תיקון התוכן? אנא כתבו לנו כאן

      לייעוץ ראשוני חייג 077-2315790 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף
        הצעה לשינוי/תיקון תוכן באתר

        מצאתם טעות, שגיאה, אי דיוקים בתוכן?

        חסר לכם מידע נוסף שנכון לדעתכם להוסיף?

          קבלו מראש את תודתנו והערכתנו הכנה!