אם בחרתם להתגרש, ודאי הוזהרתם כבר מהקשיים הרבים של גירושין, ומנגד גם שמעתם על היתרונות הרבים של הליך גירושין בהסכמה. אכן גירושין בהסכמה הם קלים יותר, אך כמו בכל הסכם משפטי, כדאי לקחת בחשבון גם את הקשיים שהם מעלים.
לפני שאתם מתגרשים, כדאי שתקראו 7 דברים שחובה לקחת בחשבון כשמתגרשים בהסכמה, ויסייעו לכם לדעת מתי נכון להתגרש בהסכמה, כיצד כדאי לנהל הליך גירושין בהסכמה וממה להימנע כשמתגרשים בהסכמה.
1# גירושין הם הליך יקר
גירושין גורמים למשבר כלכלי גדול מאוד. אמנם נשים מושפעות יותר לרעה מהמשבר הכלכלי שלאחר הגירושין, אך הוא משפיע גם על גברים.
העלויות עבור הדיור עולות באופן ניכר, לאחר שמשק הבית מופרד, והילדים חיים בשני משקי בית נפרדים. כך גם ההוצאות עבור הילדים נוטות לעלות באופן משמעותי. בנוסף המשכורות של שני הצדדים עשויות להיפגע בתקופת הגירושין, במיוחד כשמודל המשמורת הוא משמורת משותפת. כמו כן, אתם גם מחלקים את כל הרכוש שלכם לשניים, מה שמפחית את ההון שצברתם.
הוסיפו על כך שגירושין הם הליך משפטי יקר במיוחד, שאם הם לא מתנהלים בהסכמה, הם יעלו לכם עשרות אלפי שקלים במקרה הטוב, ויכולים בקלות גם להגיע למאות אלפי שקלים. לכל אחד מבני הזוג כמובן. התוצאה היא הוצאות רבות עבור הגירושין.
2# לגירושין בהסכמה ישנם יתרונות רבים
גירושין בהסכמה יכולים לצמצם את העלויות הרבות של הליך הגירושין. ככל שתקדימו להגיע להסכמות, כך תרבו לחסוך בעלויות, ואולי אף תוכלו לסיים את ההליך כולו באלפי שקלים בלבד. כשאתם נמצאים במשבר כלכלי גדול הנובע מהגירושין עצמם, להפרש העצום בעלויות, יש משמעות ניכרת במיוחד.
בנוסף גירושין בהסכמה יקצרו את הליך הגירושין, ויביאו לסיומו במהרה. כמו כן גירושין בהסכמה יאפשרו לכם לשלוט בתוצאות ההליך, ויעניקו לכם ודאות רבה יותר כיצד ההליך יסתיים. והחשוב מכל, גירושין בהסכמה הם לטובת השקט הנפשי של הילדים שלכם.
3# גירושין בהסכמה יכולים להתקיים רק בהסכמה חופשית
חוק החוזים (חלק כללי) התשל"ג-1973, קובע שהסכם שנעשה תוך הטעייה, עושק או כפייה יבוטל. החוק תקף גם לגבי הסכמי גירושין. הסכם גירושין שלא נעשה תוך הסכמה חופשית של אחד מבני הזוג, יבוטל. לכן נדרשת הסכמה חופשית, של שני בני הזוג, כששניהם מבינים את משמעות ההסכם וההשלכות שלו, על מנת לערוך הסכם גירושין שיאושר על ידי בית המשפט.
4# כדאי להיזהר מהסכמי גירושין מקפחים
כשמתגרשים בהסכמה חשוב לשים לב שהסכם הגירושין יהיה הוגן וראוי. הסכם גירושין שמקפח את הזכויות של אחד מבני הזוג עשוי שלא לקבל את אישור בית המשפט, או להיות מבוטל בהמשך.
מנגד כדאי לקחת גם בחשבון, שקשה להוכיח שהסכם גירושין הוא מקפח לאחר שהוא קיבל אישור של בית המשפט או בית הדין. לכן, לעיתים, גם הסכם שאינו ממצה את הזכויות שלכם, לא יבוטל, ואתם תאלצו לחיות עם ההשלכות הכרוכות בכך.
5# גירושין בהסכמה יכולים להתחיל גם בבקשה ליישוב סכסוך
סעיף 3 לחוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה, התשע"ה-2014, קובע שבני זוג המבקשים להתגרש ללא הסכמה, חייבים קודם כל להגיש בקשה ליישוב סכסוך.
בקשה ליישוב סכסוך מחייבת את בני הזוג, להגיע למפגש קצר בו יחידת הסיוע תסביר להם על האפשרות שלהם, ליישב את הסכסוך בהסכמה. המפגש ביחידת הסיוע הוא חינם ללא עלות נוספת (פרט לאגרה שמשלם מי שפתח את הבקשה), וכדאי לנצל את ההזדמנות, כדי להקשיב ולנסות להתגרש בהסכמה.
6# הליך הגישור בגירושין בהסכמה אינו מחייב אתכם
כל הנאמר בהליך הגישור, לרבות המסמכים, והטיוטות המוחלפות בין הצדדים, הן חסויות לצרכי מו"מ בלבד, ואינן יכולות לשמש את בני הזוג בהליכים המשפטיים. לכן הליך הגישור בגירושין בהסכמה, לא מחייב אתכם, אלא רק מאפשר לכם לנסות לנהל ביניכם דיון ענייני וליישב את נקודות המחלוקות ביניכם.
7# בית המשפט מעודד את סיום הליך הגירושין בהסכמה
בתי המשפט ובתי הדין מעודדים את סיום הליך הגירושין בהסכמה של שני הצדדים, בכל עת לפני מתן פסק הדין. גם אם התחלתם בהליך גירושין סוער, אתם יכולים עם הזמן, כשהרוחות מתקררות, להבין שעדיף לכם לעבור לנהל את הליך הגירושין בהסכמה.
כל שעליכם לעשות הוא להגיע להסכם גירושין, לבקש מבית המשפט לאשר אותו, ולבקש לסגור את תיקי הגירושין התלויים ועומדים בנושאים הרלוונטיים.